Výpočet odstupu podle PSP
Co kalkulačka neví: výjimky podle stavební čáry, plánu a obvyklé zástavby (§ 22 odst. 2 písm. a–c) ani tvar parcely. Parcelu s regulací a výškou z Metropolitního plánu uvidíte v mapě devcheck.
Jak se odstup posuzuje podle PSP
-
1 Odstup od hranice sousedního pozemku (§ 22)Nejméně 2 metry, bez ohledu na výšku stavby, pokud plán nestanoví jinak. Neplatí na hranici s veřejným prostranstvím a vodními plochami. Střecha smí odstup překročit o 0,5 m, zateplení o 0,3 m, podzemní část může sahat až k hranici.
-
2 Výjimky z odstupu 2 mUmístění blíž nebo na hranici plynoucí ze stavební čáry či plánu; obvyklý způsob zástavby v místě; pozemky jednoho záměru; stavby do 2,5 m; stavby do 3,5 m s hranou u jednoho souseda do 9 m a u všech do 15 m. Stěna na hranici nesmí mít otvory.
-
3 Odstupový úhel k oknům okolních budov (§ 21)Z kontrolního bodu v okně obytné místnosti sousední budovy (výška parapetu nebo 1 m nad podlahou) nesmí nová stavba zasáhnout nad úhel 45° v půdorysné výseči alespoň 45° (prvních 25° od fasády se nepočítá). Kalkulačka počítá jen výškovou část pravidla v rozhodujícím směru; výseč posuzuje projektant na diagramu z přílohy č. 1 PSP.
Zdroj: nařízení hl. m. Prahy č. 12/2024 Sb. (pražské stavební předpisy), § 21, § 22 a příloha č. 1 bod II; mimo Prahu vyhláška č. 146/2024 Sb., § 11.
Časté otázky
Jaký je minimální odstup stavby od hranice pozemku v Praze?
Podle § 22 Pražských stavebních předpisů (nařízení č. 12/2024 Sb.) nejméně 2 metry od hranice sousedního pozemku, bez ohledu na výšku stavby – pokud regulační nebo územní plán nestanoví jinak. Na hranici s veřejným prostranstvím a vodními plochami se odstup neuplatní.
Kdy nemusí být dodržen odstup 2 metry?
Když ze stavební čáry nebo z plánu plyne umístění blíž nebo na hranici, když je takový způsob zástavby v místě obvyklý, mezi pozemky jednoho záměru, u staveb do výšky 2,5 m a u staveb do 3,5 m s hranou u jednoho souseda nejvýš 9 m (u všech sousedů dohromady 15 m). Stavba na hranici nesmí mít ve stěně k sousedovi otvory.
Záleží na výšce stavby?
Pro odstup od hranice ne. Výška se ale projeví v § 21: nová stavba musí splnit odstupový úhel 45° k oknům obytných místností stávajících okolních budov. Zjednodušeně – v rozhodující výseči smí stavba převýšit parapet sousedova okna nejvýš o tolik metrů, kolik je od okna vzdálená.
Platí pravidlo „polovina výšky stavby“?
Ne. To bylo v dřívějších pražských předpisech. Platné PSP z roku 2024 ho neobsahují.
Platí tato pravidla i mimo Prahu?
Ne. Mimo Prahu platí vyhláška č. 146/2024 Sb., která v § 11 také požaduje nejméně 2 m od hranice pozemku (s výjimkami). Brno a Ostrava mají vlastní městské stavební předpisy (Brno nařízení č. 14/2024, Ostrava nařízení č. 17/2024).
Podrobně: Odstupy od hranice pozemku podle PSP Praha · Kalkulačka proslunění